De kampeervakantie is weer hip

De kampeervakantie is weer hip

Ik hoor het nog vaak. ‘Kamperen? Mij niet gezien. Geef mij maar het comfort van een hotel of huisje. En bovendien zal je mij niet zien stoeien met die tentstokken in de regen of met zo’n suffe caravan achter mijn auto.’ Natuurlijk, iedereen zijn ding. Je moet vooral relaxen en vakantie vieren op de manier die jou het meeste aantrekt. Maar als je denkt dat kamperen suf is of moeite kost, nodig ik je graag uit om onder je steen vandaan te komen.

Onlangs was ik op de Caravana, nog steeds de grootste kampeerbeurs van Nederland. Bezoekersaantallen stijgen (48.000 t.o.v. 45.000 in 2015), dat ten eerste. Maar wat me vooral ook opviel is dat de leeftijd van de bezoeker daalt. Natuurlijk heb je de zilveren generatie die kiest voor de net te grote camper of luxe caravan. Dit is een niet te onderschatten groep kampeerders die erg belangrijk is voor de markt. Maar ook andere groepen (potentiele) kampeerders zag ik rondlopen. En die hebben we een tijdje minder gezien.

Mensen kiezen een veilige vakantie

Wat zijn nu de redenen dat juist zij zich weer oriënteren op kampeermiddelen? Een betere economie speelt mee, natuurlijk. Maar dat is niet de belangrijkste reden. Een belangrijkere reden is dat het momenteel best onrustig is in de wereld. Na de aanslagen in Parijs zag je dat het aantal stedentrips meteen afnam. Mensen kiezen er ook vaker voor om een verre reis te verruilen voor een trip in de regio of binnen Europa.

Kamperen is ongelooflijk divers

Een andere reden is de diversiteit en ontwikkeling van nieuwe of vernieuwde kampeermiddelen. Deze worden steeds hipper, makkelijker en sluiten aan bij wat de vakantieganger nu wil. Een korte opsomming van wat er zoal up-and–coming is:

  • Het échte kamperen. Dus op een terrein waar niet teveel luxe is. Cijfers laten zien dat kamperen op een natuurkampeerterrein toeneemt ten koste van overnachtingen op de ‘gewone’ campings. Tijdens je kampeervakantie keer je op een natuurkampeerterrein terug naar de basis; zelf vuur maken, de bossen in, dat soort dingen. Met of zonder wifi, dat wel, want wifi is inmiddels een basisbehoefte geworden ;-).
  • Basiskamperen met comfort en behoud van het tentgevoel, maar niet teveel gedoe om je tent op te zetten. De vouwwagen is daarom nog steeds populair, maar eerlijk gezegd, in het algemeen zijn de wagens niet erg aantrekkelijk om te zien. Campwerk combineert een erg makkelijk opzetsysteem met een stoer uiterlijk en geweldig bed (met traagschuimmatras en veersysteem). Dus trots de camping oprijden en dan ook nog eens binnen een paar minuten compleet ingericht zijn en ‘s nachts als een roos slapen. Dat is wat men nu wil. Om van het oude imago af te komen heet de nieuwe vouwwagen nu dan ook tenttrailer.
  • De teardrop caravan. Eigenlijk een bed op wielen met soms ook een volledige keuken achterin. Voor wie niet houdt van een grote windvanger achter de auto. Op de Caravana zag ik zelfs 3 merken vertegenwoordigd: het Turkse Caretta, Letse Kulba en Nederlandse Gobanna. En binnenkort komt daar de complete range van Procamp uit Slowakije bij.
  • De daktent. Alleen Campwerk was op de beurs aanwezig met een daktent, maar deze vorm van kamperen neemt toe. De daktent is een flexiblele en gunstige oplossing voor diegene die iedere dag een andere plek opzoekt. Óf je combineert je fietswedstrijd met kamperen en bespaart op die manier hotelkosten. De daktent is niet meer alleen voor een safari in Namibië, maar kan ook prima op de camping in Noorwegen. Overigens toe te passen op vrijwel iedere auto, niet alleen op je 4-wheel drive.
  • Van de gebaande paden. Ofwel offroad gaan. Of in ieder geval doen alsof je offroad gaat ;-). Er zijn veel producten die een steeds stoerdere sfeer uitstralen en passen bij datgene wat een groeiende groep wil. Vorige week rolde de laatste Landrover Defender van de productieband. Maar de 4×4 wereld is levendiger dan ooit. En wil een kampeermiddel dat qua uitstraling bij het trekkende voertuig past. Campwerk biedt een mooie tenttrailer op een offroad chassis en ook Kip heeft zijn Shelter sinds vorig jaar in een offroad jasje gestopt. Procamp heeft de Freerider. De ultieme offroader.
  • Kamperen in een retro jasje. De VW camperbusjes uit de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw blijven populair. In Drenthe is een bedrijfje genaamd Tralaluna dat retro campertjes verhuurt. En het opknappen of pimpen van vintage caravans is al helemaal hot. Maar ook in het nieuw te krijgen is een retro minicaravan voor achter je oldtimer auto. Dan sla je 2 vliegen in één klap.

Zomaar een paar trends die het kamperen steeds diverser maakt. En er zijn vast nog een aantal die ik nu vergeet.

Kamperen heeft het lange tijd moeilijk gehad, maar deze nieuwe trends geven het kamperen weer nieuw cachet. En voor de ondernemers in de markt zelf geven deze veranderingen nieuwe mogelijkheden. Grijp ze vooral aan.

Wil je een keer hierover verder praten met mij, laat me dat vooral weten.

 

Ivar
Dutch Mountaineer