Goede voornemens voor je gezondheid? Ga kamperen!

Goede voornemens voor je gezondheid? Ga kamperen!

Aan het begin van dit nieuwe jaar nemen miljoenen mensen weer goede voornemens om gezonder te leven. Tip van mij; ga meer kamperen! Waarom? Ik leg het je hier uit.

1. Betere stofwisseling door frisse lucht

Tijdens het kamperen ben je vooral veel buiten. Vooral wanneer je kampeert in een (dak)tent, vouwwagen of tenttrailer wordt je eigenlijk continue blootgesteld aan frisse lucht. Frisse lucht zorgt weer voor een positieve gemoedstoestand. En van een overdosis frisse bos-, zee- of plattelandslucht is nog nooit iemand slechter geworden. Kijk maar naar de kinderen in bv. Scandinavië, waar het heel gewoon is baby’s zelfs in de winter hun middagslaapje buiten te laten doen.

2. Je hebt meer sociale interactie

Op de camping tref je gelijkgestemden en maak je gemakkelijker een praatje. Je hebt dus veel meer interactie met andere mensen. Volgens de Gezondheidsraad voelen mensen die meer sociale contacten hebben zich vaker gezonder, krijgen zij ook minder vaak hart- en vaatziektes en hebben een kleinere kans op het krijgen van depressies. Moet je natuurlijk niet in je eentje in een tentje op de hei gaan staan!

3. Je bent in beweging

Veel mensen combineren hun verblijf op de camping met activiteiten zoals wandelen en fietsen. En zelfs wanneer je op het kampeerterrein blijft ben je toch meer in beweging dan in je dagelijkse leven. Al is het maar het slaan van de haringen in de grond of het wandelingetje naar het toiletgebouw. Reken maar uit hoeveel calorieën je daarmee verbrandt.

4. Social Media? Nu even niet!

In de natuur kijk je meer om je heen. Dat heeft tot gevolg dat je minder je telefoon of laptop pakt. En dat geeft minder stress en straling. En na zo’n kampeertrip besef je dat je eigenlijk die WIFI spot helemaal niet nodig hebt. (Behalve dan om dit te lezen).

5. Je volgt je biologische dagritme

Wanneer je kampeert volg je gemakkelijker het schema van de zon en slaap je daardoor beter. Je staat lekker vroeger op en gaat niet te laat naar bed. Combineer dat met veel frisse lucht onder je tentdoek, een goed, comfortabel bed in je kampeermiddel en uitgeruster kan je je niet wensen.

 

Ben je al kampeerder, dan spreken bovenstaande redenen voor zich en vertel ik je vast niets nieuws. Ben je niet bekend met kamperen? Probeer het dan vooral eens uit. Het is écht niet zo spartaans als je wellicht denkt. Met het juiste kampeermiddel dat het beste past bij jou kan je het zo comfortabel maken als je zelf wilt.

Advies nodig als je startende kampeerder bent? Ik help je graag op weg.

 

Ivar
Dutch Mountaineer

* Foto: ANWB