De vouwwagen: een succesverhaal

De vouwwagen: een succesverhaal

Onderdeel van het collectief geheugen

Je kent ze wellicht zelf wel uit je jeugd. Oranje tentstof, bruine gordijnen en met kleine wieltjes onder een vierkant bakje. De vouwwagen is onderdeel van het collectief geheugen van de Nederlandse kampeerder .

Overbeladen hobbelde datzelfde bakje achter de auto richting Ardennen of helemaal naar Zuid-Frankrijk. Aangekomen op de camping begon dan het grote project van de zomer: het  opzetten. Uitklappen van het veel te zware deksel, tentstokken bij elkaar zoeken, pap bedolven onder een grote hoeveelheid tentstof en ruziënd met mam hoe het ook alweer moest. En wanneer de kinderen alweer verveeld uit het zwembad kwamen, na een uur of 3, stond de wagen pas.

Maar dan had je ook een boel voordelen. De vouwwagen was compact onderweg en bood uitgeklapt enorm veel ruimte. Je sliep van de grond, weliswaar nog op een dun matrasje, maar heel wat beter dan in een gewone tent. En een vouwwagen was relatief goedkoop ten opzichte van een caravan.

De vouwwagen: de voordelen

In het afgelopen jaar zien we dat de verkoop van kampeermiddelen weer toeneemt. Voor campers een plus van 15% (naar een totaal van 1.450 stuks) en voor caravans een plus van 4,6% (naar een totaal van 6.000 stuks).* Vouwwagens zijn in deze cijfers niet opgenomen, omdat het merendeel een maximale massa van minder dan 750 kg hebben en dus niet geregistreerd worden.

Maar door gesprekken met spelers in de markt merk ik dat ook de vouwwagen de laatste tijd weer een behoorlijke populariteit boost heeft gekregen en populairder is dan ooit. Er zijn zelfs flink wat nieuwkomers in deze markt actief zoals het Duitse CAMPWERK, Oztrail en iCamp. En ook de bekende Paradiso is terug op de markt. Daarnaast verkopen de bekende merken beduidend meer dan de laatste jaren het geval was. Hoe komt het dat er weer zoveel interesse is in de vouwwagen? Een paar voordelen op een rij.

 • Snelle klapsystemen
  Het voordeel van een compacte aanhanger achter de auto onderweg en veel ruimte wanneer uitgeklapt op de camping staat nog steeds. Dat uitklappen gaat echter een stuk makkelijker dan voorheen met een doorontwikkeling van de vouwsystemen. Daardoor biedt het de kampeerder een minder statische, veel flexibeler manier van kamperen, omdat je sneller geneigd bent je boeltje op te pakken en naar de volgende bestemming te gaan. Er zijn systemen die écht binnen een paar minuten staan, zoals de tenttrailer van CAMPWERK (zie bijgaande Youtube video youtube-icon-full_color). Holtkamper heeft zelfs een systeem dat zichzelf opblaast. Daar betaal je flink voor, maar daarmee kan je dan ook voor de dag komen op de camping.
 • Comfortabel slapen
  Vraag kampeerders wat voor hen het meest belangrijk is tijdens de kampeervakantie en 9 van de 10 keer wordt ‘goed slapen’ genoemd. De betere vouwwagens en tenttrailers bieden dezer dagen een groot bed met een matras van koudschuim en/of traagschuim en schotelvering voor extra comfort. Vaak beter en ruimer dan die in een caravan of camper. Op mijn laatste kampeervakantie heb ik in ieder geval heerlijk geslapen.
 • Stoer uiterlijk
  De vouwwagenmerken die met hun tijd zijn meegegaan zien er niet meer suffig uit. En worden overigens geen vouwwagens meer genoemd, maar tenttrailers. Kijk, dat hoort al een stuk beter! Een stoere aanhanger voorzien van dito tent. Met voor de liefhebber een robuust offroad onderstel. Dat betekent zeker niet dat ieder merk met zijn tijd is meegegaan. De suffige vouwwagen bestaat ook nog steeds.
 • Laag eigengewicht
  De huidige tenttrailer of vouwwagen met een gemiddelde maximaal toegestane massa van 750 kg past eigenlijk achter iedere auto. Ook achter veel elektrisch voortgedreven auto’s. En mocht de maximale massa zijn verhoogd om het laadvermogen te laten toenemen, dan blijft de tenttrailer nog relatief licht t.o.v. de caravan. Met de verruimde richtlijnen m.b.t. het mogen trekken van aanhangers, mogen veel bestuurders met alleen rijbewijs B toch een combinatie van auto met vouwwagen met een verhoogde maximale massa rijden, mits de optelsom van de maximaal toegestane massa van beide niet hoger is dan 3.500 kg.
 • Haalbare investering
  De tenttrailer of vouwwagen is er in vele soorten en maten en prijsklassen. Maar de investering in één van de duurdere merken vouwwagens is nog altijd een stuk goedkoper dan de aanschaf van een gemiddelde nieuwe caravan.

De moderne vouwwagen (of laten we dit vanaf nu tenttrailer noemen),  is voor veel mensen een mooie combinatie van het comfort van een caravan of camper met het buitengevoel van een tent. Wat dat betreft voorzie ik nog een mooie en lange toekomst voor de tenttrailer.

Wil je een keer verder praten met mij over tenttrailers of de kampeermarkt in het algemeen, laat me dat vooral weten.

Ivar
Dutch Mountaineer

* Cijfers Kampeer & Caravan Industrie (KCI) november 2016